Solanki nastrzykowe to mieszanki odpowiednio dobranych środków funkcjonalnych. Znajdują one szerokie zastosowanie w przemyśle mięsnym. Obecnie są one jednym z podstawowych tego rodzaju dodatków, które używane są w zakładach przetwórstwa mięsnego. Solanki nastrzykowe fosforanowe wykorzystywane są przede wszystkim w procesie nastrzykiwania mięs oraz do sporządzania solanek zalewowych. Solanki mogą zawierać także innego rodzaju dodatki funkcjonalne zależnie od ich przeznaczenia.
Zalety stosowania naszych solanek
Wśród głównych zalet stosowania solanek znajdują się:
- Właściwe związanie wprowadzanej wody do produktu
- Odpowiednie wybarwienie i stabilizacja barwy wyrobu
- Zwiększenie wydajności wyrobów mięsnych
- Wzmocnienie smaku mięsa
- Większa trwałość wyrobu
- Zwiększona ekonomia produkcji
- bezpieczeństwo produkcji
- ograniczenie podcieków
- powtarzalność produkcji
Do jakich wyrobów stosuje się solanki?
Solanki przede wszystkim znajdują zastosowanie w produkcji wyrobów mięsnych, w tym wędlin i wędzonek. Dodawane są między innymi do szynek, schabów, karczków, boczków, wędzonek surowych i parzonych, kiełbas średniorozdrobnionych i gruborozdrobnionych, produktów blokowych, mięs kulinarnych oraz produktów garmażeryjnych.
Jak dobrać odpowiedni preparat?
Producenci wędlin mają do wyboru szeroką gamę różnych typów solanek. Ich dopasowanie powinno być indywidualne do konkretnych wyrobów mięsnych, by optymalnie poprawić ich właściwości. Zainteresowanych wysokiej jakości solankami zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszej firmy.
Pobierz katalog SOLANKI I PREPARATY FOSFORANOWE
Pobierz katalog wszystkich produktów